Comunicat Ambasadorul Israelului la F.C.E.R.

Ambasadorul Israelului la București: războiul asimetric dintre Israel și Hamas trebuie înțeles  în contextul luptelor din Orientul Mijlociu

Între Israel și Hamas are loc un război asimetric, dus între un  stat democratic și o organizație teroristă, iar el trebuie privit și înțeles în contextul tulburărilor din Orientul Mijlociu, a spus luni, 27 iulie, ambasadorul Israelului la București, Dan Ben-Eliezer, prezent la o manifestare de solidaritate cu poporul israelian, organizată de Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (F.C.E.R.- C.M.) la Centrul Comunitar Evreiesc din București.

După ce a explicat că acțiunile armatei israeliene nu sunt îndreptate împotriva civililor din Gaza, ci a Hamas, care folosește propria populație civilă drept scuturi umane, E.S. Dan Ben-Eliezer a subliniat că „nu mai există nici o altă țară care să se fi confruntat cu un astfel de război împotriva teroriștilor” și că „Hamas și Jihadul islamic constituie o mare problemă, care se încadrează în situația cu care se confruntă întreg Orientul Mijlociu. În această regiune, orice organizație islamică radicală are în spatele său o organizație și mai radicală”, așa cum sunt ISIS, Al-Qaida, Jihadul Islamic și așa mai departe. Diferența este, a spus ambasadorul Israelului, „că radicaliștii islamiști doresc un stat care să respecte legile Șariei, dar în cadrul granițelor naționale, iar  jihadiștii doresc să înființeze o națiune islamică funcționând conform legilor Șaria, fără a ține seama de granițele naționale”.

Dan Ben-Eliezer a subliniat că Israelul a respectat toate armistițiile convenite până în prezent, dar Hamas le-a încălcat, ceea ce a determinat intervenția armatei israeliene. „Ce s-ar fi întâmplat dacă, Doamne ferește, nu aveam sistemele de alarmare, adăposturile și sistemul antirachetă Iron Dome?”, a spus E.S. referindu-se la comparațiile între pierderile de vieți omenești din rândul civililor israelieni și din cel al palestinienilor. Ambasadorul a mai subliniat că rachetele cu rază lungă sunt aduse din „Iran pe mare, prin aer și cu mijloace de transport terestre”, pentru celelalte tipuri de rachete existând capacități de producție în Gaza pe baza tehnologiei importate. Dan Ben-Eliezer a evidențiat, de mai multe ori în intervenția sa, că „nici un alt stat nu ar fi acceptat ca populația civilă să trăiască sub amenințarea rachetelor” atât de multă vreme.

„Atitudinea guvernului israelian de a duce lupta până la capăt este pe deplin justificată” a apreciat președintele F.C.E.R.-C.M., deputatul Aurel Vainer, referindu-se la decizia autorităților de la Ierusalim de a continua intervenția armată până la distrugerea totală a tunelurilor săpate de Hamas pentru a ataca Israelul și pentru a se aproviziona cu armament utilizat pentru atacarea civililor israelieni.

În final, au luat cuvântul cei prezenți la manifestarea de solidaritate cu poporul israelian, respectiv reprezentanți ai Comitetului Director al F.C.E.R.-C.M., ai Bnei Brit, JOINT, precum și persoane din cadrul Federației și din afara acesteia, ne-evrei, inclusiv reprezentanți ai clerului. În luările de cuvânt, a fost evidențiat faptul că strategia militară adoptată de Israel a fost singura posibilă în condițiile luptei cu o organizație teroristă, au fost analizate pozițiile exprimate de presa din România și din alte țări față de conflict.

Dr. Aurel Vainer, prezent în Israel în aceste zile, a subliniat atât stăpânirea de sine cu care israelienii reacționează la alarmele repetate cu mare frecvență, cât și solidaritatea evreilor din România și din alte țări cu suferințele israelienilor, atacați zilnic cu rachete care deja amenință întreg teritoriul țării.

Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic