7-8 iunie 2011 - Radio Romania Actualitati - Sarbatoarea de Shavuot 5771

 

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 7 iunie, ora 22:05) - La Sinagoga Mare din Bucureşti este în desfăşurare programul primei seri a sărbătorii de Shavuot, care semnifică primirea de către Moise, pe Muntele Sinai, a darului făcut de Dumnezeu, Tora. Aceasta este alcătuită din cinci cărţi care cuprind 613 porunci, printre care se află şi "Decalogul". O tradiţie veche de mii de ani spune că, în prima noapte de Shavuot, se stă treaz şi se învaţă despre Dumnezeu şi legile divine. Păstrând-o, membrii comunităţii evreieşti vor asculta până târziu în noapte prelegerea unui rabin din Israel despre sensurile mistice ale alfabetului ebraic şi prelegea conferenţiarului Madea Axinciuc de la Universitatea Bucureşti despre semnificaţia expresiei "panim el-panim" - "faţă către faţă".

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 iunie, ora 20:35) - "Actualitatea credinţei"

Realizator: Titus Dumitrică –

Reporter: Angela Cerveni

Evreii comemorează în aceste zile unul dintre cele mai importante evenimente din istorie. Angela Cerveni ne prezintă sărbătoarea iudaică Shavuot.

Reporter: Astăzi este prima zi a sărbătorii de Shavuot, care semnifică primirea de către Moise pe Muntele Sinai a darului făcut de Dumnezeu poporului evreu: cele cinci cărţi ale Torei. Sărbătoarea a început ieri după asfinţit, în Bucureşti ea fiind celebrată la Sinagoga Mare. Păstrând tradiţia, care spune că în prima noapte de Shavuot se stă treaz şi se învaţă despre Dumnezeu şi legile divine, membrii comunităţii evreieşti au participat la programul special pregătit, care a cuprins prezentarea sărbătorii, rugăciunile serii şi prelegeri susţinute de rabin ul Raphael Shuchat de la Universitatea Bar-Ilan din Israel, Felicia Waldman şi Madeea Axinciuc de la Universitatea din Bucureşti. Pentru cei de credinţă iudaică, Tora reprezintă cartea de învăţătură.

-: M-a impresionat foarte mult când la Marea Roşie, când Dumnezeu i-a spus lui Moshe să ridice toiagul şi apa s-a despărţit şi a fost uscată şi a putut să treacă poporul Israel. Şi când a venit egiptenii, duşmanii poporului evreu, Dumnezeu i-a spus din nou lui Moise de pe celălalt mal al Mării Roşii să ridice din nou toiagul şi atunci apele au revenit la loc şi atunci toţi egiptenii şi caii şi carele... /.../ şi au găsit chiar pe fundul mării şi oase de cai şi de oameni. Deci, este pur adevărat. N-aş putea să mă îndoiesc nici o clipă. Este extraordinar de mult, de câte ori citesc din Tora de atâtea ori plâng de bucurie ce a putut să facă Domnul.

Reporter: Care este pentru dvs una dintre cele mai importante învăţături cuprinse în Tora?
-: Să-ţi ajuţi aproapele şi să-ţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi.
Reporter: Pe mesele celor care se bucură de primirea Torei vor fi preparate specifice sărbătorii de Shavuot.

-: Toate preparatele trebuie să conţină obligatoriu lapte, de la produsele sărate, de la aperitive, ciorbe, fel de bază şi foarte, foarte multe prăjituri. Se fac tradiţionalele sărmăluţe, pe care toţi le cunoaştem, acum se pregătesc cu urdă dulce şi mărar, deci e o sărbătoare în care ne bucurăm de produsele de vară.

Reporter: Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, reaminteşte una dintre poruncile Torei.

Aurel Vainer: Nu poate fi decât prima: eu sunt Domnul Dumnezeul tău, adică să avem credinţa fermă atât că trăim, că avem un Dumnezeu unic şi acel Dumnezeu stă deasupra noastră. Este o schimbare fundamentală faţă de lumea anterioară a idolilor. "Eu sunt Dumnezeul tău, unic". Aici este cheia problemei. Shavuot este una dintre cele mai mari sărbători ale noastre, este temelia moralei omului în timpurile moderne, post moderne şi de când a apărut. Îmi place această sărbătoare şi o exprim pentru evreii din România şi de peste tot, "Hag Sameah!", o sărbătoare fericită cu bucurie! Şi ştiu că la credincioşii creştini vine o sărbătoare foarte apropiată, Rusaliile, le dorim sărbători fericite tuturor.