Radio Romania Actualitati - 1-2 martie 2010 - Sarbatoarea de PURM

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 martie, ora 20:40) - Credincioşii mozaici au sărbătorit ieri Purimul, cea mai veselă sărbătoare evreiască. "Purim" înseamnă "zaruri" şi aminteşte de ziua trasă la sorţi de un înalt funcţionar persan pentru exterminarea evreilor aflaţi în robia babiloniană acum 2.300 de ani. Evreii au fost salvaţi atunci prin frumuseţea şi înţelepciunea Esterei, una dintre soţiile regelui persan Xerxes I, numit în Biblie Ahaşveroş. Estera l-a convins pe rege să-l pedepsească pe funcţionarul antisemit, iar poporul evreu a fost salvat de la exterminare.  Sâmbătă seara, la Sinagoga din Bucureşti, am văzut cum sărbătoresc evreii Purimul.

Reporter: Angela Cerveni - Sărbătoarea de Purim a început pentru membrii comunităţii evreieşti din Capitală sâmbătă seara, la Sinagoga Mare, unde rabinul Sorin Rosen a citit din Cartea Esterei. Comunităţile evreieşti din întreaga lume au păstrat de-a lungul anilor tot ceea ce este specific Purimului.

- Se sărbătoreşte prin muzică, prin veselie, prin cântec. Se sărbătoreşte cu o mâncare specifică pentru zona aceasta, o prăjitură cu nucă şi cu miere, care se numeşte în idiş "humantas" şi care de fapt vine de la două cuvinte "urechile lui Haman".

Reporter: De ce este o sărbătoare veselă?

- Evreii au fost salvaţi acum 2.300 de ani, când erau robi în Imperiul Babilonian. Haman, "primul-ministru" al imperiului, a vrut să-i nimicească, să-i extermine şi, datorită Esterei, care era împărăteasă, care a intervenit pe lângă împărat, poporul evreu a fost salvat. Se citeşte Cartea Esterei din Tanah şi, ori de câte ori este pronunţat numele lui Haman, se bate din picioare, din mâini şi se învârte gragerul.

Reporter: Semnificaţia sărbătorii este reamintită de preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer.

Aurel Vainer: Cel mai important lucru, ne amintim de filele din istorie - din istoria noastră, din istoria altor popoare. Este cred că esenţial şi aici, este o filă de istorie evreiască petrecută undeva în teritoriile Orientului, în Imperiul Persan, şi acolo s-a întâmplat ceea ce spunem că însoţeşte istoria poporului evreu, minunile. De fapt, este o minune de Purim - minunea de Purim care ne facem să trecem de pe marginea prăpastiei, gata-gata cu piciorul de a intra în ea, pe un platou întins, în care poporul e vesel, e bine, îi mulţumeşte lui Dumnezeu că am scăpat şi de această dată.

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (2 martie, ora 20:06:205) - Realizator: Dana Georgescu - Deschidem ediţia cu povestea serii strâns legată de purin sărbătoare evreiască a iluminării. Ce presupune această sărbătoare ne spune preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România deputatul Aurel Vainer.

Aurel Vainer: Bună seara. Noi astăzi suntem încă vorbesc de comunitatea evreilor din România într-o sărbătoare, o sărbătoare foarte plăcută, veselă numită purin care aduce în memoria noastră evenimente petrecute acum mii de ani în care după un mare pericol care plana asupra populaţiei evreilor din Imperiul Persan apare un moment de iluminare şi totul se schimbă în bine. Noi sărbătorim această pe care o şi numim o minune de istorie în care soarta se schimbă radical. A fost un moment de răscruce şi acestui eveniment i s-au dedicat în afară de tratări în cărţile sfinte, dar de asemenea în literatură, în artă, poezie, se numeşte povestea Esterei. E o poveste frumoasă în care se vorbeşte şi de faptul că o femeie poate contribui la o minune. Nu vreau să insist, dar trebuie să vă spun că ne pare bine când avem o astfel de sărbătoare veselă. De altfel, astă-seară avem un spectacol oferit chiar de membrii comunităţii la Teatrul Evreiesc de Stat pe tema purimului la care avem invitaţi de marcă din lumea evreiască şi românească, a minorităţilor naţionale a militat toţi membrii grupului parlamentar a minorităţilor naţionale şi lumea se simte bine. Aş mai spune ceva că de această sărbătoare se mănâncă un produs, o prăjitură tradiţională care se cheamă de fapt Coiful lui Aman. Aman este cel care ne-a vrut răul şi pentru asta evreii sărbătoresc această minune mâncând prăjitura Coiful lui Aman.