10 decembrie 2009 - Radio Romania International

JOI,10 DECEMBRIE 2009, ORA 19:44 LA RADIO ROMÂNIA INTERNATIONAL

Studio,Mihaela Dinca:

Astăzi, la Bucureşti s-a desfăşurat un eveniment deosebit, organizat de Ambasada Franţei in România si Institutul Francez din Bucureşti in parteneriat cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România . Prezenta la acest eveniment, inceput dimineaţa si terminat in urma cu câteva minute, printr-o ceremonie de excepţie la Ambasada Franţei, Ioana Nitescu relatează

Corespondenta Ioana Nitescu:

Joi, la Bucureşti, s-a mai vorbit in inca doua limbi din cele 27 oficiale ale U.E. Daca la Colocviul "Paul Celan" găzduit de MNLR s-a auzit limba germana, la Institutul Francez din Bucureşti s-a vorbit franceza. Toate alocuţiunile si expunerile susţinute la seminarul "Franţa si emanciparea evreilor din România''' s-au rostit in limba franceza. Temele prezentate de invitaţii din tara si de peste hotare au marcat trecerea a 90 de ani de la emanciparea evreilor din România. Va puteţi întreba ce legătura are Franţa cu acordarea cetăţeniei evreilor din România?  Franţa este statul care a găzduit Conferinţa de Pace din 1919 iar W.Fielderman a fost cel care a susţinut, pentru prima data, conceptul de Europa a minorităţilor. Sa amintim ca evreii din România au luptat pentru tara lor, atât in Războiul de Independenta, in Războaiele Balcanice si in Primul Război Mondial, jertfa lor stand mărturie atât in documente cat si in cimitirele eroilor. lata câteva titluri: "Emancipare,asimilare,disimilare" (prof. Andrei Marga, România);

"De la emanciparea  evreilor  din  Franţa  la  epoca  Consistoriului" (prof.   Gerard Nahon,Franta);   "Franţa si modernizarea politica a României" (prof.Florin Platon, România);"Dubla identitate culturală în contextul luptei pentru emancipare"(dr.Felicia Waldman, România).

La sfârşitul lucrărilor a fost lansată noua ediţie in limba romana a cârtii prof. Carol  Iancu, de la Universitatea din Montpellier,"Evreii din România. De la excludere la emancipare" apăruta la Editura Hasefer cu o prefaţa de prof. Andrei Marga si un cuvânt inainte de dr. Aurel Vainer.

Seara s-a vorbit din nou in franceza. In urma cu o ora, invitaţii au sosit la Ambasada Franţei, unde gazda a devenit ambasadorul Franţei la Bucureşti, E.S. dl. Henri Paul. I s-au alăturat inca trei ambasadori, cei ai Israelului, Elveţiei si Braziliei,pentru a participa la o ceremonie deosebita.  Si anume, acordarea LEGIUNII DE ONOARE,  in grad de CAVALER, domnului Aurel Vainer,presedinte al FCER si deputat in Parlamentul României.

Laudatio a fost rostit de Ambasadorul Franţei, după care a urmat răspunsul rostit de dr. A.Vainer. Aplauze, şampanie.... La rândul sau, preşedintele FCER a acordat o medalie simbol (a 13-a oferita pana acum) "Prieten al Comunităţii Evreieşti din România". E.S. dl. Henri Paul a menţionat ca dl. Vainer este primul membru al comunităţii everiesti din România care primeşte Legiunea de Onoare. Mulţumind postului naţional de radio si postului RRI, dl. Aurel Vainer ne-a făcut o scurta declaraţie, din care reţinem (banda)

"Este un moment deosebit in viata mea, mai ales ca nu mai sunt tanar dar ca sa te trezeşti inca in viata si inca activ, cu o asemenea decoraţie nu poţi sa fi decât foarte emoţionat, conştient de onoarea pe care ai primit-o, dar nu mai puţin de responsabilitatea si răspunderea ce vin in continuare. De aceea,nu vreau sa cred ca aceasta decoraţie atât de frumoasa si prestigioasa pe pieptul meu va insemna o modificare de comportament Vreau sa ramana acelaşi Vainer, atent cu toata lumea si de ce nu, cat mai mult cu oameni si pentru oameni. Acesta este mesajul meu;imi plac oamenii, imi place pacea, nu numai aceea in care tac armele, ci si pacea verbala. Va mulţumesc."

Studio,M.Dinca

Mulţumim si noi, Ioana, si felicitări domnului Aurel Vainer si din partea noastră! - muzica-