Alocutiunea ESD Alexander Churilin - 8 mai 2009 Ziua Victoriei

Alocuţiunea E.S.D-lui Alexander Churilin, Ambasador Extraordinar şi

Plenipotenţiar aî Federaţiei Ruse în România la Ceremonia depunerii

coroanelor de flori cu ocazia Zilei Victoriei.

Cimitirul Militar Pipera

Bucureşti, 08.05.09

    Dragi veterani, participanţi la lupta antifascistă şi la activitate de Rezistenţă, stimaţi şefi ai misiunilor diplomatice, conaţionali, prieteni şi camarazi români!

    Osatura sărbătoririi Zilei Victoriei în 2009 are trei teme principale care o străpung ca un fir roşu.

    Este - solemnitate! Cu eforturi comune am doborât dragonul fascist. Am stăvilit încercările de a arunca omenirea în bezna evului mediu. Victoria asupra fascismului a devenit una dintre cele mai importante etape ale lichidării asupririi omului de către om.

    Este - Memoria! Nu trebuie sa dăm uitării victoriile noastre. Vom păstra amintirea eroilor noştri. Nu vom da uitării jertfele şi lipsurile, mormintele şi monumentele închinate celor care au căzut în luptă. Nu vom da uitării miopia politică a celor care au încercat să îmblânzească monstrul fascist. Nu există indulgenţă pentru cei vinovaţi de declanşarea tragediei mondiale. Nu-i vom ierta niciodată pe criminalii de la Nurnberg.

     Este - vigilenţa! Năluca fascistă a ieşit din mormânt. Sub privirile tuturor se încearcă reabilitarea criminalilor nazişti şi acoliţilor lor. Sunt distruse mormintele eroilor-antifascişti şi ale jertfelor teroarei fasciste. In unele locuri necuratul a ieşit făţiş în străzi. II putem doborî numai împreună. Nu ne putem permite să uităm trecutul. Trebuie să fim uniţi şi vigilenţi! De această depinde viitorul copiilor noştri, viitorul lumii noastre.

     Mă bucur, că astăzi printre noi sunt eroii marilor bătălii antifasciste. Glorie lor!

     Îi felicit cu Ziua Marii Victorii, cu Ziua Victoriei care a schimbat lumea, pe toţi prezenţi aici, pe conaţionali, pe toţi prieteni noştri, pe veterani - participanţi la lupte împotriva fascismului şi la activitate de Rezistenţă, pe toţi acei care au venit la sărbătoarea noastră.