Jurnal de reporter - Un acord istoric : Memorandumul de colaborare parlamentara Israel-Romania

 

În cursul vizitei de 4 zile în Israel, delegaţia parlamentară din România, condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea - din care au făcut parte doamna Alina Gorghiu, deputat, lider al grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, Gabriel Vlase, vicereşedinte al Camerei Deputaţilor, dr. Aurel Vainer, deputat, preşedinte F.C.E.R. şi alţii - a avut un program foarte încărcat.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor din România, Valeriu Zgonea a fost oaspete al Knessetului, la invitaţia lui Yuli Yoel Edelstein. După primele convorbiri oficiale şi semnarea unui memorandum de colaborare parlamentară Valeriu Zgonea a apreciat că documentul semnat la Ierusalim a dat un nou impuls dezvoltării relaţiilor între cele două parlamente. "Împărtăşim aceleaşi valori, aceleaşi vise. Cred că Statul Israel este prietenul cel mai bun pe care îl avem în regiune şi unul dintre cei mai buni în forurile internaţionale, vrem să îl menţinem ca prieten".

 

Edelstein a evocat o adunare recentă a Preşedinţilor de Parlamente din întreaga lume în  Republica Cehă, în cursul unei ceremonii care a avut loc la lagărul de concentrare Theresienstadt cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Acolo, a spus el, "am constatat prietenia profundă a invitatului nostru pentru poporul evreu şi statul Israel.

 

"Împreună cu preşedintele Parlamentului European şi liderii Parlamentului ceh, a lucrat neîncetat pentru a promova semnarea declaraţiei pentru a lupta impotriva crimelor antisemitismului şi a urii. Este important să subliniem aceste lucruri, în special în lumina faptului ca monstrul antisemitismului îşi arată faţa în Europa, încă o dată", a spus speakerul Knessetului în timpul ceremoniei.

 

Edelstein a remarcat, de asemenea, "angajamentul profund al lui Zgonea pentru siguranţa comunităţii evreieşti din Româ-nia. El acordă o atenţie deosebită promovării educaţiei şi diseminării istoriei Holocaustului.”

 

La încheierea vizitei în Israel, Valeriu Zgonea a declarat că întâlnirile cu evreii originari din România au fost emoţionante. "Cred că cel mai edificator a prezentat situaţia unul dintre românii care trăiesc aici, în Israel şi care a spus că "eram evreu în România şi sunt român azi în Israel. Este cred cea mai frumoasă frază pe care am auzit-o în ultima perioadă şi arată stadiul relaţiilor pe care le avem.

 

Această comunitate poate să ne înveţe foarte mult pe noi cum trebuie să ne comportăm cu cei care au venit din România, au creat comunităţi înfloritoare şi sunt ambasadorii noştri. Trebuie să strângem aceste legături, de aceea proiectul pe care l-am iniţiat în 2012 a fost tocmai stnngerea legăturilor cu comu­nităţi bine constituite care cu mândrie şi cu onoare vorbesc despre tara de origine, a lor, a părinţilor, a bunicilor, a străbunicilor".

 

Oaspeţii români au mai avut întrevederi cu preşedintele ţării noastre, Reuven Rivlin, cu fostul preşedinte al Israelului, Shimon Peres, cu preşedintele opoziţiei, Itzhak Herzog, deputatul Ilan Gilon, cu ambasadoarea Colette Avital, preşedinta Centralei Or­ganizaţiilor Supravieţuitorilor Holocaustului, şi cu alte perso­nalităţi israeliene.

 

De asemenea, delegaţia s-a întîlnit la sediul Ambasadei Ro­mâniei cu reprezentanţii orga­nizaţiilor originarilor din Ro­mânia. Membrii delegaţiei au vizitat localitatea Rosh Pina, un­de va lua naştere Muzeul Iudais­mului românesc. Delegaţia a vizitat, de asemenea, Memorialul Yad va Shem de la Ierusalim. Cu toţii s-au declarat profund im­presionaţi şi au subliniat că asemenea orori nu au voie să se repete.

 

Aşa cum a subliniat dl. Valeriu Zgonea, în cadrul întîlnirii de la Ambasada României, reuşita deplină şi absolută a vizitei delegaţiei parlamentare condusă de domnia sa s-a datorat în foar­te mare măsură efortului şi orga­nizării excelente a ambasadoarei României la Tel Aviv Andreea Păstârnac şi întregului personal diplomatic al ambasadei.

 

Acelaşi lucru a fost subliniat şi de doamna Alina Gorghiu, care şi-a început astfel discursul la de doamna Alina Gorghiu, care şi-a început astfel discursul la întîlnirea cu reprezentanţii originarilor din România în Israel : „Organizarea acestei vizite a fost ceva extraordinar şi vreau să vă spun că atît doamna ambasador, cît şi întreg personalul diplomatic al ambasadei au lucrat din greu pentru ca totul să iasă perfect. Mă bucur să văd că au reuşit să capaciteze un număr atît de mare de oameni care au venit să aibă întîlnirea cu noi...” M-am bucurat în aceste cîteva zile de nişte lucruri pe care nu le-aş fi anticipat la dimensiunea lor corectă. Sînt foarte mulţi români aici care au vorbit extraordinar de România, şi au vorbit atît de frumos, încît eu am obligaţia, ca lider al opoziţiei, să transmit acasă acest lucru. Sînteţi, de departe, cei mai buni ambasadori ai României, pe care eu personal mi i-aş fi dorit. Există un „melanj" de toleranţă, civism şi patriotism în comunitatea asta mică, pe care o reprezentaţi aici şi m-aş bucura să vă transmit că. indiferent cine este la putere azi sau mîine în România, sper să ajungem la acel nivel de înţe¬legere, încît sa evaluăm corect Diaspora românească şi să o apreciem la justa valoare.

 

În stînga mea se află dl. Aurel Vainer care în acest segment de Diaspora din Israel reprezintă un exemplu şi, nu o spun lipsită de emoţie, este un om de la care în cele două mandate de parla-mentar (pe care le am pînă a-cum) am învăţat enorm şi-i mulţumesc din suflet aici, în faţa dumnavoastră."

 

După ce ing. Baruch Tercatin - directorul de onoare al Jurnalului nostru - şi domnul Lică Bluthal - vestitul umorist - i-au înmînat doamnei Gorghiu şi membrilor delegaţiei ultimele lor cărţi editate („Cartea vieţii omului" şi „Teatrul vieţii" - editată la editura noastră, „Ofakim Itonut"), cuvîntul i-a fost acordat dr. deputat Aurel Vainer, preş. F.C.E.R. Acesta a subliniat, Ia rîndul sau, aportul extraordinar al ambasadoarei Andreea Păstârnac la reuşita vizitei parlamentare a delegaţiei conduse de Valeriu Zgonea. Dr. Aurel Vainer a accentuat asupra importanţei şi semnificaţiei profunde a vizitei. „Este prima dată cînd se încheie un acord, cînd se semnează un document între cele două parlamente - român şi israelian".

 

Intîlnirea de la ambasada României s-a petrecut într-o atmosfera caldă şi pretenoasă, oaspeţii întreţinîndu-se în mod direct şi amical cu cei invitaţi. O seară reuşită şi mai ales o vizită... istorică.