Jurnal de reporter interviu Alina Gorghiu, presedinte PNL

 

Jurnal de reporter  26.02.2015 Jurnalul Săptămînii

 

Doina Meiseles

 

Alina Gorghiu, preşedinte PNL:

 

Israelienii originari din România reprezintă o punte între cele două ţări

 

D.M. : -Care sunt priorităţile politice ale formaţiunii pe care o reprezentaţi şi cum se implică Partidul Naţional Liberal în  dezbaterea parlamentară?

 

A.G.: - PNL este partidul care, de-a lungul istoriei sale, a acţionat pentru a transforma România într-un stat modern, o democraţie autentică, în care drepturile si bunăstarea cetăţenilor să fie protejate şi respectate. Noi credem în valorile civilizaţiei occidentale, credem că locul României în lume este alături de ţările cu care împărtăşim valorile democraţiei liberale.

 

Aceste valori ne dau conturul acţiunii noastre politice si parlamentare. Vrem, aşadar, sa consolidăm democraţia printr-o reformă profundă a sistemului politic. Avem nevoie de reglementarea votului prin corespondenţă pentru a da tuturor românilor şansa să îşi exprime votul, de un nou Cod Electoral, de o nouă lege de finanţare a partidelor politice. Dacă, împreună cu societatea românească, vom reuşi să promovăm aceste reforme, vom avea o viaţă politică mai traspafentă, mai modernă, mai democratică. Am fost mereu partidul care a susţinut cel mai convingător piaţa liberă, proprietatea privată, libera competiţie, limitarea intervenţiei statului în economie. Vrem să îmbunătăţim mediul de business, să atragem mai mulţi investitori străini, să utilizăm mai mult din fondurile Uniunii Europene.

 

D.M.: - Cum este colaborarea cu noul Preşedinte al României Klaus Iohannis?

 

A.G.: - Avem un parteneriat solid cu Preşedintele României, cu atât mai important cu cât domnia sa provine din rândurile noastre, ale Partidului Naţional Liberal. Domnul Klaus Iohannis este primul preşedinte liberal al României. Este un om cu care împărtăşim aceleaşi valori, profund ataşat obiectivelor de consolidare a statului de drept, a democraţiei şi a apartenenţei României la comunitatea euro-atlantică. Alegerea domnului Klaus Iohannis ca preşedinte al României are o puternică simbolistică democratică: demonstrează că valorile toleranţei şi ale diversităţii au fost adoptate de societatea noastră. Avem instituţii şi o legislaţie modernă, europeană dar cel mai important este să se schimbe comportamentele si mentalităţile pentru a fi cu adevărat o democraţie liberală, o societate deschisă, un spaţiu al drepturilor şi libertăţilor.

 

După ani de zile în care modelul românesc de integrare şi cooperare cu minorităţile etnice s-a consacrat ca unul de succes în spaţiul politic si parlamentar (prezenţa UDMR în numeroase formule de guvernare, reprezentarea parlamentară pentru toate minorităţile naţionale), cetăţenii au dat propriul mesaj de toleranţă şi modernitate votând o persoană aparţinând unei minorităţi etnice şi confesionale pentru cea mai înaltă funcţie în stat.

 

D.M.: - Este prima dumneavoastră vizită în Israel?

 

A.G.: - Am aşteptat cu nerăbdare această vizită. Sincer, nu mă aşteptam să plec din România pe uscat şi să găsesc zăpadă în Israel. A fost prima mea vizită în Ierusalim şi Tel Aviv şi am fost impresionată de ceea ce am văzut. Ca un om care a citit nu de puţine ori despre istoria încărcată de drame si suferinţe a poporului evreu, sunt impresionată de puterea de regenerare a Israelului ca stat, ca naţiune, ca spaţiu cultural. Desi este un stat tânăr, ţara dumneavoastră s-a dovedit o construcţie instituţională extrem de modernă si performantă. Statul Israel este un important partener al României în regiune. Relaţiile bilaterale foarte bune s-au dezvoltat constant în ultimii ani, în baza unui parteneriat natural întemeiat pe doi piloni extrem de solizi: legătura puternică faţă de tara noastră pe care o resimt israelienii originari din România şi împărtăşirea valorilor democraţiei si libertăţii. Schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la aproape jumătate de miliard de dolari iar valoarea investiţiilor israeliene directe era anul trecut de peste 80 milioane dolari. Investiţiile indirecte realizate de firmele israeliene în România însumează peste două miliarde dolari. Cred că potenţialul de business pentru cele două ţări este mult mai mare. Dorim o mai mare prezenţă a investitorilor israelieni în ţara noastră. Economia noastră are nevoie de expertiza şi investiţiile israeliane pentru domenii cu un important potenţial de dezvoltare: agricultură, turism, IT.

 

D.M. : - Există o mare comunitate de originari din România în Israel şi aceştia au rămas extrem de ataşaţi valorilor culturale româneşti, Există în Israel un mare număr de publicaţii – (personal, editez un ziar, “Jurnalul Săptămînii”, o revistă “Expres Magazin”, am o editură “Ofakim Itonut”,şi de curînd am înfiinţat Asociaţia Ziariştilor şi a Oamenilor de Cultură de limbă română), - precum şi o serie de organizaţii şi Asociaţii de prietenie Israel-România. Cum credeţi că România ar putea folosi acest adevărat tezaur de dragoste şi ataşament al sutelor de mii de israelieni originari din România faţă de ţara în care s-au născut ?

 

A.G.: - Cetăţenii israelieni originari din România sunt un câştig atât pentru România cât şi pentru Israel. Ei au păstrat legăturile cu ţara de origine, continuând sa fie ataşaţi valorilor culturale româneşti şi continuă să vorbească limba română. Sutele de mii de israelieni originari din România reprezintă o punte între cele două ţări, un suflet în care seîngemănează două identităţi. Nu putem lăsa să se piardă un asemenea tezaur de   dragoste,   aşa cum inspirat l-aţi numit. Ne bucură faptul că, înplan bilateral, România şi statul Israel au agreat deschiderea unor lectorate de limbă şi civilizaţie românească şi că, în oraşul Rehovot, există un Club al evreilor originari din România, care este interesat în deschiderea unei grădiniţe pentru nepoţi.

 

România încurajează tinerii cu origini româneşti să-şi desăvârşească pregătirea profesională în instituţii româneşti de educaţie şi acordă, în continuare, burse de studii universitare descendenţilor israelienilor originari din România - vrem ca acest veritabil tezaur de cultură românească, reprezentat de comunitatea cetăţenilor israelieni de origine română să nu se piardă.

 

D.M.: — Cu ce impresii se încheie această vizită?

 

A.G.: - Această vizită a însemnat o experienţă foarte intensă pentru mine. Oamenii foarte calzi, mâncarea foarte bună, evenimentele atât de interesate la care am participat m-au făcut să mă simt ca acasă. Am fost încântată să observ că România are mulţi prieteni în Israel, începând de la oficialităţile statului cărora le mulţumesc pentru invitaţie şi excelentul dialog, până la oamenii simpli. Mă bucur că am putut întâlni oameni importanţi din viaţa politică israeliană, ca domnul Shimon Peres sau preşedintele Knesset-ului.

 

A fost emoţionant să aud cetăţeni israelieni plecaţi de mulţi ani din România vorbind atât de bine limba română. Deşi mulţi dintre ei au plecat din România în condiţii grele, oprimaţi de regimurile totalitare fascist şi comunist, au rămas apropiaţi sufleteşte de fosta lor patrie, de valorile culturii româneşti.

 

Vizita la Muzeul Holocaustului a constituit un moment aparte al prezenţei mele în Is¬rael. Drama evreilor din timpul celui de-al doilea război mondial este cutremurătoare. Nu trebuie să uităm niciodată această catastrofă a istoriei umanităţii. Trebuie să fim necruţători cu extremismul de orice natură, să combatem antisemitismul şi orice formă de intoleranţă.

 

Antisemitismul, intoleranţa, xenofobia, vor fi cu adevărat învinse când fiecare membru al societăţilor noastre le va respinge. Aceste manifestări de ură nu sunt compatibile nici cu valorile liberalismului la care eu, personal, am aderat, nici cu valorile umanităţii, în general.

 

Israel reprezintă un simbol al toleranţei şi al puterii oamenilor de a supravieţui dramelor şi de a renaşte. Această vizită a fost pentru mine o permanentă lecţie de omenie şi toleranţă. Voi reveni în Israel cu plăcere şi emoţie ori de câte ori voi avea ocazia. Mulţumesc oficialităţilor is-raeliene pentru excelenta găzduire şi dialogul avut, precum si personalului Ambasadei României la Tel Aviv pentru implicarea în succesul acestei vizite.

 

Nu în ultimul rând, vreau să vă mulţumesc dumneavoastră pentru acest interviu şi pentru posibilitatea de a transmite un gând de prietenie şi admiraţie pentru cetăţenii israelieni originari din România, pentru Israel şi pentru întregul poporul evreu din întreaga lume.