18 aprilie 2022 - Pesah 5782 la Comunitatea Evreilor din Cluj Napoca

           Sărbători de Pesah 5782 la Templul Memorial al Deportaților din Cluj reabilitat.

 

După o pauză de aproape patru ani,în prima zi de Pesach 5782,s-au reluat slujbele divine  în clădirea reabilitată  a Templului.Au participat membrii ai Comunității Evreilor din Cluj și musafiri din Israel.

Slujba a fost oficiată de Rabinul Chabad al Clujului,Dovber Orgad,asistat de prof. Ossi Horovitz și ing.Mihai Ronai.Kiduș-ul tradițional a avut loc ,la câțiva pași, într-una din sălile Centrului Cultural Evreiesc ,deschis recent  cu ocazia sărbătorii de Purim.

Întreruperea activităților la Templu s-a datorat lucrărilor de consolidare și reabilitare necesare funcționării în condiții de siguranță a edificiului.Astfel s-au executat lucrări structurale (consolidarea fațadei principale,eliminarea igrasiei) , de mărire a confortului (încălzire centrală,ascensor  pentru accesul la grupurile sanitare,nou înființate,de la balcon,reabilitarea întregului mobilier),de sporirea siguranței(totalitatea echipamentelor și instalațiilor conform normativelor în vigoare),refacerea și modernizarea instalației de sonorizare. Toate lucrările s-au finanțat din fondurile proprii ale comunității.

Pe viitor se preconizează înființarea unei Colecții muzeale ,la balconul special amenajat ,având ca temă principală contribuția evreilor la dezvoltarea economică,cultural-artistică și socială a Clujului precum și expunerea unor opere de artă(tablouri ,sculpturi,obiecte de cult) obținute din donații.

Pe lângă desfășurarea slujbelor religioase ,Templul va găzdui concerte de muzică sacră ,de operă și alte manifestări culturale.

 

Zador Andrei

18.04.2022