S-a stins din viață Dr. AUREL VAINER, președinte de onoare al F.C.E.R.
Născut pe 10 ianuarie 1932, la Ștefănești, jud. Botoșani, AUREL VAINER, devenit mai târziu doctor în economie, a fost, în primul rând, un om în adevăratul înțeles al cuvântului. Ein Mensch, cum îi plăcea să spună despre cei puțini, aleși la suflet, ca și el, care meritau acest calificativ. Venea dintr-o familie evreiască pe care o pomenea adesea și de la care a moștenit dragostea pentru muncă, iubirea față de aproape, respectul față de demnitatea proprie și a celor din jur, pe care s-a străduit mereu să nu îi umilească, să nu îi strivească sub autoritatea sa. Când era sfătuit să țină seama de vârsta lui, anii adunându-se implacabil, îți răspundea întotdeauna: „Cât vrea Dumnezeu, vreau și eu”.
A avut o contribuție esențială la dezvoltarea vieții evreiești din România. A insistat asupra necesității de depune eforturi masive pentru renovarea sinagogilor, chiar și în localități în care nu mai trăiau evrei, spunând că sinagogile erau cea mai bună afirmare și confirmare istorică a existenței evreilor pe meleagurile românești.
A luptat cu toată puterea, în permanență, împotriva antisemitismului și a negaționismului Holocaustului, împotriva urii și a discriminării.
S-a dăruit întru totul punerii în lumină a contribuției evreilor la dezvoltarea științifică, artistică, tehnologică și socială a României și a dispus organizarea de evenimente culturale și editarea de cărți demonstrând participarea evreilor la războaiele duse de România pentru întregirea țării și a neamului.
A fost și un apreciat politician, membru al Camerei Deputaților din partea comunității evreiești. Și aici s-a remarcat și s-a impus datorită calităților sale umane, inteligenței, culturii, echilibrului și dorinței de a promova înțelegerea și conlucrarea, niciodată confruntarea.
Fără Aurel Vainer, lumea a devenit mai săracă, iar cei care au avut ocazia să îl cunoască și să lucreze cu el, au avut un privilegiu. Din păcate, Dumnezeu l-a chemat la El pe Aurel Vainer, iar noi, cei rămași, vom putea doar să ne întrebăm, din când în când, atunci când dăm de greu, ce ar fi făcut Aurel Vainer în respectiva situație.
Înmormântarea va avea loc marți, 2 noiembrie 2021, ora 14:00 la Cimitirul Evreiesc ”Filantropia” din București.
Odihnească-se în pace! Să îi fie amintirea binecuvântată!