13 ianuarie 2014 - F.C.E.R. isi exprima regretul fata de decesul lui Ariel Sharon

 

 

Ariel Sharon a murit, după ce timp de opt ani a fost în comă din cauza unui atac cerebral suferit. Reprezentanţii Federaţiei Comunităţilor Evreişti din România spun că moartea lui Sharon este un motiv de tristeţe pentru ei, atât în calitate de cetăţeni, cât şi de evrei.

 

Vestea morţii lui Ariel Sharon nu a fost una care să-i surprindă pe reprezentanţii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din ţara noastră, după cum povesteşte preşedintele Aurel Vainer. „Sigur că nu este o surpriză. Din punctul meu de vedere este o victorie a omului şi a medicinii după cei opt ani de comă“, a declarat Vainer.

 

Preşedintele Federaţiei vede decesul lui Sharon ca pe un motiv de regret la nivel mondial, explicând că există două motive esenţiale: „faptul că a fost un militar genial şi că a a încercat să deschidă uşa către pace“.

 

„Este o mare pierdere pentru  întreaga lume şi ne exprimăm regretul şi gândurile de compasiune pe care le trimitem către familia lui Sharon şi către Israel“, a încheiat preşedintele.

 

De asemenea, Rudy Marcovici, directorul Centrului de Administrare a Patrimoniu Cultural din cadrul Federaţiei, a declarat, pentru „Adevărul“, că moartea lui Ariel Sharon este un regret pentru întreaga comunitate evreiască.

 

„Ne pare rău şi ca evrei şi ca cetăţeni ai Românei. Relaţia dintre România şi Israel a fost întotdeaua specială“, a precizat bărbatul.

 

Ariel Sharon a murit

 

Ariel Sharon s-a născut în 1928, în Palestina, teritoriu aflat la acea dată sub administraţie britanică. S-a remarcat în războaiele arabo-israeliene din anii 50-60 şi a urcat rapid în ierarhia militară. A fost unul din comandanţii brigăzii de paraşutişti 202, fondator al unităţii de comando 101 şi  comandant al trupelor de pe frontul de sud.

 

Pentru meritele sale în războiul de şase zile din 1967, Ariel Sharon a fost promovat general de brigadă. A intrat în politică în 1973 şi a făcut parte din majoritatea guvernelor care s-au perindat la conducerea statului israelian. A fost pe rând consilier pe probleme de securitate, ministru al Agriculturii, al Comerţului, ministru al Construcţiilor, al Apărării sau de Externe. Considerat un erou naţional, Ariel Sharon a devenit în 2001 prim-ministru şi a condus Israelul din această funcţie până în ianuarie 2006, când în urma unui atac cerebral a intrat în comă profundă.