1. Cuvant introductiv

1.          Cuvânt introductiv  

Image   În anul 2006 s-au împlinit 70 de ani de la înfi inţarea Federaţiei Uniunilor de Comunităţi Evreiești (FUCER), devenită ulterior Federaţia Comunităţilor Evreiești din România (FCER). Am considerat că după parcurgerea unui timp atât de semnifi cativ, nu numai ca număr de ani, ci și bogat în evenimente dintre cele mai diverse privind viaţa evreilor din România, să prezentăm o imagine de ansamblu a ceea ce este astăzi organizaţia centrală de reprezentare și de susţinere a intereselor, de promovare a evreilor din România. De aceea, ne-am gândit să punem în circulaţie această lucrare-document prin care să ducem spre cei interesaţi informaţii de sinteză cu privire la FCER.

    Fără pretenţii, lucrarea de faţă are menirea de a oferi o Carte de Vizită a organizaţiei noastre, cuprinzând: ceva istorie din viaţa comunitară, date despre structura de conducere și organizare a Federaţiei, obiective și activităţi care se realizează, aspecte din viaţa comunitară a evreilor. În partea finală a lucrării sunt prezentate date de identificare referitoare la comunităţi, obști, sinagogi și cimitire evreiești din România.

    Pentru că puterea vorbelor nu este întotdeauna ușor de redat și de perceput, am considerat de reală utilitate prezentarea unor imagini semnificative din viaţa actuală a evreilor din România.

    Evident, cititorul este cel care va decide în ce măsură iniţiatorii și realizatorii lucrării de faţă au reușit. Fiind doar un început în privinţa promovării imaginii Federaţiei Comunităţilor Evreiești din România, declarăm, nu formal, că orice opinii sunt binevenite pentru a realiza ceva mai bun în viitor.

    Ne exprimăm nădejdea că lectorul de bună credinţă, din orice colţ al României sau de pe alte meleaguri, va putea înţelege că o comunitate evreiască mică din punct de vedere numeric în prezent, dar mare în trecut, dovedește, în continuare, vitalitate și o amplă concentrare spre a menţine și a dezvolta tot ce au dat evreii din România de-a lungul timpurilor. Fără a uita, însă, că viaţa și comportamentul lor înseamnă, întotdeauna, o dublă fi delitate pentru România şi pentru ţara străbună — Israel.Întrucât lucrarea o vom pune în circulaţie la fi nele anului 2007, adresăm cititorilor o urare binevenită, deopotrivă în limbile noastre, română și ivrit: „Sărbători fericite!” și „Hag Hanuca Sameah.

Dr. Aurel VAINER,  

Preşedinte F.C.E.R.